– Övriga Vandringar –

Information om övriga vandringar

Ladda ned PDF

Blommor vid vägkanten

En historisk vandring runt Säbysjön

Järvafältet har inte bara en fantastisk natur, området bjuder även på en intressant historia som sträcker sig från forntiden fram till idag som, något som man kan se spår av än idag i form av gamla fornborgar till gamla torp och annat intressant.

Vid Säby gård stannar vi till för att se på de fåglar som finns i området, Säbysjön är en av del fågelrikaste sjöarna i Stockholm. Ta med kamera och kikare.

Blommor vid vägkanten

Från torp till bondgård

Vi träffas vid Sollentuna ridhus för att sedan ta oss igenom ett landskap bestående av gamla torp, storskog och öppna fält. Efter ca fyra km kommer vi till Väsby gård där Sollentunas kommun driver en naturskola. Platsen har anor från järnåldern, inte så långt därifrån finner man spår efter en fornborg.

Vid Väsby gård stannar vi till för att njuta av den medhavda maten. Grillplatsen är nyrenoverad och anpassad för rullstolsburna.

Slingrande grusväg

Västra järvafältet

Från Hägerstalund som har anor från forntiden tar vi oss igenom ett jordbrukslandskap och täta skogsområden. Tack vare de skotska West highland kattle är landskapet öppet och storslaget med fina och breda stigar och vägar som korsar landskapet.

Vid Säby gård stannar vi till för att se de fågelarter som finns i området så därför rekommenderas kamera och kikare så man ser bättre.

Träspång genom våtmark

Vaxmora torp

Från Busshållsplatsen går vi in i området som bjuder på en riktig vildmarkskänsla. Vid utsiktsplatsen ser man stora delar av Norrviken.

Vidare tar vi oss upp till Vaxmora torp där vi stannar till för att grilla något, eller bara ta en fika.

Solen speglar sig i vattenytan

Kyrksjölöten, Åkeshov

Kyrksjölöten är ett stadsnära naturreservat som det är mycket lätt att ta sig till kommunalt, men även med bil. Trots dess centrala läge får man känslan av att man är långt inne i en regnskog pga en intensiv fågelsång och det täta växt- och trädlandskapet i området.

Har man tur kan man se sällsynta grod och fågelarter. Vid ena sidan av sjön finns en trevlig rastplats där det finns möjlighet att njuta av något gott.

Solig grusväg med träd som lämnar skuggor

Grillning vid nedre myren

Från kyrkan tar vi oss in i ett av Stockholms populäraste naturområde där vi efter någon kilometer stannar till vid den nygjorda och anpassade grillen vid Säbysjön.

Växtlighet invid vattenkanten

Erstavik naturområde

Erstaviks naturområde är ett fantastiskt grönområde som bjuder på tät skog och öppna stora fält där det finns stora möjligheter att få se hjortar eller rådjur.

Växtlighet invid vattenkanten

Runt Långsjön

Långsjön är förutom en sjö, även ett naturreservat, bildat 2005. Runt sjön går en ca 2 kilometer lång promenadslinga som vi kommer att bekanta oss mer med. På några ställen kommer vi att stanna till för att förhoppningsvis njuta av den lite mer ovanliga röda näckrosen. Den är inte så vanlig i Stockholmstrakten, Tiveden är platsen där det är lättast att beskåda denna vackra blomma.

Vid något lämpligt ställe stannar vi till för att antingen fika eller äta något mer matigt.

Symbolisk naturbild

Kappsta naturreservat

Raoul Wallenberg känner många till, men vad som kanske inte är lika känt är att han är uppväxt i området och att det var mycket tack vare hans far som Kappsta med dess fina natur ser ut som den gör idag. Av boningshuset finns bara husgrunden kvar.

Förutom rester av hans barndomshem kommer vi givetvis att få möjlighet att njuta av den vackra naturen och äta något gott vid strandkanten med en imponerande utsikt över Lilla Värtan.

Symbolisk naturbild

Kottlasjön

Kottlasjön ligger i den södra delen av Långängen – Elviks naturreservat. Området bjuder på en vacker natur men också ett sammanhängande jordbrukslandskap men väl bevarade gårdar först och främst 1800-talet, men de äldsta har anor från vikingatiden.

Vid den nordöstra delen av sjön finns en underbar rastplats med utsikt över sjön, perfekt plats för att ta en paus och njuta av utsikten.

Grön äng med röda hus i bakgrunden

Vandring i Björnö naturreservat

Från Björkviks brygga tar vi oss in i ett mycket populärt och lättgånget område som bjuder på en fantastisk natur, både på land och vid stränderna. Strax söder Om den polulära badplatsen finns snorkelleden som är en anpassad led 1–3 meter under vattnet och som är anpassad för synskadade och människor i rullstol.

Leden är 200 meter lång och man följer ett rep under vattnet och vid några ställen har man gjort stationer under vattnet med bla blindskrift. Förutom leden under vattnet så finns det möjlighet att vandra runt i området.

Mossa på marken

Grinda, en resa bakåt i tiden

Grinda är en mycket populär ö vilket inte alls är så konstigt, det är som att resa tillbaka i tiden mer än 50 år med tanke på det gammaldags jordbruket som man driver på ön.

Förutom jordbruket så finns här även en intressant historia och en fantastisk natur som är relativt lätt att ta sig igenom, det finns dock några backar som kan vara lite kämpiga att ta sig upp för.

Mossa på marken

Rånö, Nynäshamn

Från kajen vid Nynäshamn tar vi båten ut till en av de större öarna runt Nynäshamn, Rånö som ingår i naturreservatet Ålö-Rånö och båtresan tar ca 1 timme. Från Ärnviken tar vi oss norrut runt en slinga.

Det är en ganska kuperad ö som bjuder på en hel del backar, både upp och ner, men man får betalt för mödan, omgivningen är väldigt fin med många små vikar där man kan stanna till för att njuta av en god lunch eller fika.

– Boka Vandring–

Du kan göra en preliminärbokning här nedan. Fyll i dina önskemål om datum och tid så får du en bekräftelse via E-post. Titta gärna i kalendern så att ditt datum är ledigt.

Information om vandringarna

» Jag anordnar guidade utflykter ute i naturen tillgängliga för människor med olika funktionsvariationer och då menar jag alla funktionsvariationer.

Vi träffas vid en förutbestämd plats och tid, sedan blir ni guidade genom området där jag berättar om naturen och de historiska platserna som vi går förbi.

Vid ett lämpligt ställe stannar vi till för en paus och för att äta något som jag tar med mig till alla. Promenaderna genomförs i lugn takt så att alla hänger med.

  • Tid för promenaderna inklusive paus med förtäring.
    – Halvdag ca: 3 timmar
    – Heldag ca: 8 timmar
  • Max antal deltagare: 15 + medhjälpare
  • Min antal deltagare vid halvdagsaktivitet: 3 + medhjälpare
  • Min antal deltagare vid heldagsaktivitet: 5 + medhjälpare
  • Beställning görs via mejl, anders@willut.se
  • Vid avbeställning senare än 48 timmar innan utflykten debiteras hela avgiften.

Priser

Privatpersoner/föreningar:

125 kr inkl. moms – Vandring

150 kr inkl. moms – Med fika

200 kr inkl. moms – Inklusive mat med influenser från skogen

Företag/kommun/stadsdel eller statlig myndighet, begär offert

Bokning/Intresseanmälan

Skickar formuläret…

Servern påträffade ett fel.

Formuläret togs emot.

Blommor vid vägkanten
Träspång genom våtmark
Växtlighet invid vattenkanten
Symbolisk naturbild
Blommor vid vägkanten
Solen speglar sig i vattenytan
Växtlighet invid vattenkanten
Grön äng med röda hus i bakgrunden
Slingrande grusväg
Solig grusväg med träd som lämnar skuggor
Symbolisk naturbild
Mossa på marken

Kalender

Nyhetssymbol

Ta del av nyhetsbrev och uppdateringar